Ultreia, suseia! Blijven doorgaan, altijd dieper!

Gepubliceerd op 31 mei 2021 om 10:48

Wat ontdekken en leren mensen

die de camino naar Compostela zijn gegaan?

 1. De dingen die je onvoorzien overkomen of overvallen, weten te integreren in je levenstocht.

 2. De moeilijke dingen die je overkomen gauw leren doorslikken en accepteren en ze een bestaanbare of leefbare plek weten te geven in de verdere tocht.

 3. Open staan en aansluiten bij wat je ‘op het moment zelf’ meemaakt en ontvangt.

 4. Leren inspelen op wat er onderweg gebeurt aan wel en wee. Niet enkel zich openen voor het goede maar evenzeer een omweg maken en vermijden dat je verkeerde weg gaat.

 5. Ontdekken dat dingen zich vanzelf oplossen, na en doorheen de tijd.

 6. Beseffen dat een mens niet veel nodig heeft om te leven en gelukkig te zijn. Beseffen dat minder overbodige spullen de stap- en levenstocht gemakkelijker en aangenamer maken.

 7. Leren dat negatief denken over de dingen uit het verleden heilloos is. Beseffen dat je over alles milder kunt denken en dat dit je levenstocht aangenamer maakt. Ontdekken dat piekeren en je zorgen maken over allerlei dingen die kunnen mislopen in de toekomst, niets toevoegt aan de kwaliteit van je stap- en levensweg.

 1. Leren om ‘het-nieuwe-heilige-moeten’ van de moderne tijd meer los te laten. Er moet zo weinig dringend. Er kan zoveel wachten.

 2. Beseffen dat tijd tekort hebben zeer relatief is. Het is de moderne tijd die ons het gevoel geeft dat we steeds tijd tekort hebben omdat we steeds nieuwe dingen moeten uitproberen of aanschaffen. Op tocht gaan, is beseffen dat je de tijd kan stil zetten, dat je tijd genoeg hebt. We kunnen zelf onze tijd bepalen. Wij zijn zelf de tijd.

 1. De camino-tocht stappen, is leren om de eerstvolgende dag beter voor te bereiden dan de verre aankomst. Het betekent: de belangrijkste dingen eerst en meest aandacht geven.

 2. Toevallige mensen ontmoeten en onthalen op je levensweg kan heel boeiend zijn. Naar mensen luisteren is ontdekken dat we finaal allemaal dezelfde weg gaan. We horen meer bij elkaar dan we denken. Mensen zijn bij nader toezien interessanter dan we op het eerste gezicht menen.

 1. Aanvaarden dat je omwegen bent gegaan en verloren bent gelopen, dat je aangekomen bent langs een ander pad dan je had gedroomd en gepland.

Beseffen dat het belangrijkste in de tocht van ons leven is :

Blijven doorgaan,

altijd dieper!

Ultreia, suseia!


«   »