Naar een nieuw humanisme

Gepubliceerd op 7 juli 2021 om 17:37

Naar een nieuw, verbindend humanisme

Het verlangen naar zin. De zoektocht naar resonantie in de wereld’ van Hans Alma.

 Hans Alma houdt in haar boek een vergelijkbaar pleidooi met dat van Koo van der Wal.

Zij pleit voor:

  • Het verlaten van het vroegere strakke onderscheid tussen geest en materie. Zin, geest en bewustzijn komen ook langs de materie en lichamelijkheid.
  • Het verlaten van de antropocentrische visie op zingeving. Het leven ligt in de verbinding van de mens met de andere leven de wezens op aarde, met het gehele leven op aarde.
  • Het loslaten van een strak onderscheid tussen religieus en seculier. Alle zoeken naar zin bevat elementen van geloven en hopen. Alle mensen laten inspireren door bronnen van inspiratie, door tradities, cultuur en natuur.

Alle mensen kunnen aangesproken door de zinvolle ervaring van de verbondenheid met het groter geheel van de wereld en het leven, maar ook van zinvolheid van leven doorheen de beleving van het leven aks fragmentarisch, onbegrijpelijk, verwarrend en toevallig.

Vanuit dit perspectief is de verdeling van de mensheid tussen gelovigen en ongelovigen minder relevant geworden, stelt Hans Alma.

Zin is geen loutere individuele aangelegenheid. Zin groeit in verbondenheid, met anderen,

met het grotere geheel, met natuur, dieren en planten, met de dingen die ons omringen.

Steeds belangrijker voor het leven en het samenleven zal de aandacht worden voor een relationele kosmologie, een ecologisch humanisme, een zorg voor de wederzijdse afhankelijkheidsrelaties.

Interactie, pluralisme, gemeenschap en groei zijn de pijlers van een spiritualiteit die een oefenpraktijk moet worden om zo te kunnen komen tot transformatief leven en handelen, tot weerbaarheid in kwetsbaarheid.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.