De vriendschapstafel en de huiskerk

Gepubliceerd op 31 mei 2021 om 11:33

Even kostbaar als de altaartafel in de kerk is de Emmaüstafel of vriendschapstafel in de diverse grote en kleine huizen van christenen

in deze coronatijden.

Er voltrekt zich in wezen eenzelfde gebeuren. Wederzijds naar elkaar luisteren bij het verhelderen van elkaars bedruktheid. Elkaar nieuwe perspectieven aanreiken om anders naar een moeilijke situatie te kijken om er dan beter te kunnen mee omgaan. Zo worden zij voor elkaar brood en wijn van ondersteuning en bemoediging.

Christenen kunnen in die geest ook volwaardig eucharistie vieren in de diverse huizen waar ze vieren. Gewoon als zij gelovig uitspreken

dat zij willen verder doen wat Jezus destijds begon en vroeg:

‘Doe dit in mijn Geest’.

Het wordt dan vandaag weer zoals het ooit in het christendom begon. Samenkomsten in een of ander huis, met enkele mensen in zijn Naam verenigd rond een vriendschappelijke tafel, voorgegaan door waarachtige en bezielde christenen met de gave van het voorgaan.

Coronatijd zal versnellen wat al een tijd bezig is: het herbeleven van de oude traditie van de huiskerk. Om diverse redenen wordt de tijd er rijp voor nu. Het zal een mooie evolutie worden, een nieuwe fase in de lange meanderende geschiedenis van het christendom.


«   »