De diepere missie van Leonard Cohen

Gepubliceerd op 26 juni 2021 om 16:07

De Cohen met een missie

Misschien was Leonard Cohen wel een moderne missionaris

Heeft Cohen iets te zeggen over missie? Kunnen we bij Cohen iets vinden over missionair bewustzijn en een missionaire opdracht?

Ik denk van wel. Ik zet enkele dingen op een rijtje. Het kan ons helpen om na te denken over onze eigen nieuwe missieopdracht vandaag.

Leonard Cohen zelf had een sterk missiebewustzijn

De jood Cohen behoort tot het priesterlijke geslacht en hij is zich al vroeg in zijn leven bewust van zijn bijzondere missie: hij voelt zich geroepen om de joodse Thora of Schrift op zijn eigen wijze te presenteren aan de moderne wereld.

I’m the little Jew, who wrote the Bible”, zingt hij in zijn song The Future.

Een besef van de unieke bijdrage van de Bijbel

Cohen pleit ervoor dat joden (christenen) hun bijdrage tot de wereld zouden blijven doen vanuit de Bijbel (het evangelie).

Dat blijkt uit volgend interviewfragment.

“Ik weet wat er nodig is om te overleven. Ik weet wat een volk nodig heeft om te overleven en naarmate ik ouder word, voel ik me minder bescheiden over het innemen van deze standpunten omdat ik besef dat wij degenen zijn die de Bijbel hebben geschreven. En op ons best bewonen we een bijbels landschap, en dit is waar we ons zonder verontschuldiging moeten situeren. Voor deze dingen, voor de brandende struik, voor die ervaringen, dat zijn de ervaringen die we verplicht zijn te manifesteren. Dat Bijbelse landschap is onze dringende uitnodiging, en we moeten er zijn. Anders is het echt niet de moeite waard om iets te redden, te manifesteren of in te wisselen.” tenzij we echt die uitnodiging aannemen om dat Bijbelse landschap in te lopen.

We moeten Jeruzalem brengen in Babylon. We moeten met ons geloof in de wereld staan.

“De belangrijkste drijfveer van het herschrijven van de Bijbel is dat de moderne wereld zelf Babylon is en dat de mens Babylon niet kan verlaten. De alomtegenwoordigheid van Babylon dwingt ons echter onszelf om in ons moderne leven te beginnen zoeken naar iets dat verder gaat dan de dingen die ons gek maken. Onze nieuwe situatie is een ballingschap: we zijn nu zwervers, je kan leuk vinden of niet.”

“De Bijbel is destijds voor een belangrijk deel geschreven in ballingschap. Ook vandaag zijn we in ballingschap in de moderne wereld. We mogen niet kiezen voor een vlucht in het mythische of spirituele. We leven in de wereld zoals hij is. We moeten Jeruzalem in Babylon brengen.”

 We hebben de opdracht om ons geloof universeel verstaan te maken en een universele betekenis te geven.

“Een zelfverzekerd volk is niet exclusief. Een grote religie bevestigt andere religies. Een geweldige cultuur bevestigt andere culturen. Een grote natie bevestigt andere naties. Een groot individu bevestigt andere individuen, bevestigt het wezen van anderen.” 

 We kunnen vanuit de kracht van ons geloof de volheid van troost en bevrijding brengen aan kwetsbare mensen

Zie o.a. zijn lied Heart with no companion.

“Ik groet je vanaf de andere kant
Van verdriet en wanhoop
Met een liefde zo uitgestrekt en verbrijzeld
Het zal je overal bereiken
En ik zing dit voor de kapitein
Wiens schip niet is gebouwd
Voor de moeder in verwarring
Haar wieg is nog steeds niet gevuld

Voor het hart zonder metgezel
Voor de ziel zonder een koning
Voor de prima ballerina
Wie nergens kan op dansen.”


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.