Waarom nog zingeving en religie vandaag??

Gepubliceerd op 31 augustus 2021 om 10:39

Hij is altijd al meer thuis geweest in de wereld van positieve wetenschappen, maar hij heeft een passie voor zingeving en (christelijke) religie. Ik hoorde hem gisteren weer bezig, nog steeds met veel vuur.

“Met het oog op de komende uitdagingen in de samenleving zullen mensen meer zoeken naar weerbaarheid en veerkracht.

Als gevolg van het verder inkrimpen van de institutionele kerk zullen mensen nieuwe plekken en vormen van diepere ontmoeting en uitwisseling over zingeving en spiritualiteit zoeken. 

De tijd is rijp dat open en verbindende christenen en christelijke groepen elkaar meer of weer opzoeken, initiatieven nemen om met elkaar samen te komen.

Wie zal voor diepere levensgesprekken zorgen morgen? Er zijn mensen, plekken en bronnen nodig waaraan mensen zich kunnen blijven laven: aan stilte en bezinning, aan ontmoeting en gesprek, aan het evangelie en aan de figuur van Jezus. Mensen moeten zich kunnen oefenen in de kracht  van ‘het transcenderen’ in hun leven en in de samenleving.

We hebben nood aan een nieuw meer integraal christen zijn nodig. Juist integrale religie kan veel betekenen voor moderne mensen” .

Al heel de tijd houdt het gesprek met Johan me verder bezig. Er zit waarheid in zijn analyse. Zijn oproep is relevant, denk ik.

Maar wie zal die droom waarmaken? Het vraagt om nieuwe initiatieven, om nieuwe platforms of verbanden.

Wie brengt die vele plaatselijke christenen en christelijke groepen met een open blik weer samen, in een of ander vernieuwd  bezield verband? Om samen na te denken en uit te wisselen over nieuwe inspiratie en een nieuwe leefwijze met het oog op de evolutie in het komende decennium in samenleving en wereld.

(Google ook eens naar GINKGOGROEP)

   


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.