De sneeuwpanter

Gepubliceerd op 6 mei 2021 om 17:04

Op zoek gaan naar de schuwe en met uitsterven bedreigde sneeuwpanter, in de onherbergzame, ijskoude hooggelegen vlaktes van de Himalaya.

Reiziger, filosoof en avonturier Sylvain Tesson deed het, in het spoor van de beroemde dierenfotograaf Vincent Munier.

Het boek ‘De sneeuwpanter’ is het relaas van dat avontuur. Sylvain Tesson schenkt ons niet enkel een schitterende natuurobservatie, hij reikt ons ook zijn mijmering aan over de relatie tussen mens en natuur, over de evolutie van het - menselijke - leven op aarde.

Het reisverhaal bevat tussendoor korte literaire, filosofische en religieuze ‘injecties’.

Verwacht geen genuanceerd verhaal: Tesson denkt vanuit een zwart-wit visie over de mens en de moderne tijd.

Laat ook ruimte bestaan voor het overtuigde atheïstisch cultureel-antropologisch levensperspectief van de schrijver.

En dan kom je onder de indruk van een scherp, uitdagend pamflet over de onvoorstelbaar onverantwoordelijke leefwijze van de moderne mens en de vele nefaste gevolgen ervan voor het leven op aarde.

En toch is ‘De sneeuwpanter’ geen verlammend, apocalyptisch verhaal over het einde van de mensheid. Het werkt als een striemende zweepslag die je bewustzijnsmodus verscherpt en verhoogt.

Het boek zal je uitnodigen om anders te gaan leven:                                        met meer toeleg op attente observatie en op nog meer zorg voor het leven op aarde.

Het verhaal van Tesson zal je motiveren om je eigen ontvangstmodus te versterken. Het zal je een beduidend hogere levensvervulling schenken. Dat gebeurt alleen al door het lezen van de vele, heerlijke bladzijden met prachtige schilderingen van het leven van de dieren in het Himalaya hooggebergte.

De sneeuwpanter is een ode aan het aandachtig-waarnemende leven. Het toont een andere mogelijkheid van omgaan met de natuur dan de vernietigende omgang van  de moderne tijd met het leven op aarde.

‘De wereld is een schatkist. Er zijn niet veel juwelen meer over, want de mens heeft er een forse greep in gedaan.’

Lees het boek en je zult een adembenemende reis meemaken in de Himalaya én in jezelf.

Het boek is nog maar pas uit en het is al zijn vierde druk toe.


«   »