Ongebaande paden

Gepubliceerd op 26 mei 2021 om 10:33

Het boek ‘Ongebaande paden’ is een reisverslag van een diagonale wandeling door het stilste Frankrijk, van de Provence naar Normandië. Een wandeling in de voet- en denksporen van Sylvain Tesson.

Het boek is een pleidooi om onbegane en ongebaande wegen te gaan in het leven en in de samenleving. Weg van wat de moderne tijd en de commerciële promotie ons aanpraten en opdringen.

Het boekje is typisch Tesson. Te ongenuanceerd oordelend over de moderne tijd, over de recente ontwikkelingen in de wereld. Tesson is niet altijd even consequent en coherent: veel begrip voor de chaos en hardheid in de natuur, maar niet even mild voor de imperfectie van mensheid en religie.

Maar wandelen en filosoferen met Tesson is telkens weer een intense  beleving, een oncomfortabele confrontatie ook. Het is uitgedaagd worden om je plaats te bepalen in de relatie met de natuur. Het is geprikkeld worden tot nadenken over de betekenis en richting van de menselijke vooruitgang en samenlevingsopbouw.

Naast de heerlijke natuurobservatie schenkt Tesson zijn lezers ook literaire en filosofische bloemetjes tussendoor.

Het boek is helend en louterend. Het is tegelijk scherp en het maakt je onrustig maar betrokken. Het werkt een beetje zoals een moderne Compostella-tocht: een onderscheiding van de  tekenen van de tijd. Niet religieus maar toch bezinnend.               

Met Tesson op stap gaan, is je een tijdlang afkeren van de moderne wereld maar er tegelijk voortdurend mee bezig blijven. Het is je leven tot ‘kluizenarij’ maken om tot inkeer en klaarheid te komen. Hoe wil  ik leven in de toekomst? Hoe wil ik me verhouden tot de samenleving? Waar moet ‘de mensenwereld’ naartoe?

Ongebaande paden is een snedig geschreven reisverslag. Je leest het in één ruk uit. Liefst met papier en stylo in de hand, om nadien nog  een keer een en ander te kunnen herkauwen.


«   »